dla jakiej wartości parametru a prosta l
Tomek: Mam problem z zadaniem nie na maturę ale może ktoś pomoże
| | x − 3 | | y + 2 | |
1. Dla jakiej wartości parametru a prosta l : |
| = |
| = U{ z |
| | 2 − a | | a − 4 | |
− 3 }{ −2 − 3a }
i płaszczyzna π : 3x − 4y + 5z − 11 = 0 są prostopadłe ( równoległe )
2. Mając dane trzy punkty A= ( 1, −2 ,3), B=( −1, 3, 4), C=(−2,3,−4) napisać równanie ogólne
płaszczyzny przechodzącej przez te punkty.
Tomek: Doszedłem do takiego wzoru, ale mam jeszcze problem z wykorzystaniem go xD
→ →
| | n − v | |
∡(l,π)= arcsin |
| |
| | |→n||→v| | |
te strzałeczki to są nad literami oznaczają wektory.