obliczyc granicę
artur: wiem że coś z liczbą e
4 lut 12:28
artur: n+2 w mianowniku
4 lut 12:29
alfa: (e−3)7=e−21
4 lut 12:45
artur: a skąd to wziełęś alfa?
mógłbyś(abyś) wytłumaczyć
4 lut 12:49
alfa: pomijam lim n→
∞
| | −3 | | −3 | |
(1+ |
| )7n=(1+ |
| )n]7nn+2=(e−3)7=e−21 |
| | n+2 | | n | |
4 lut 13:04
alfa: mógłbyś
4 lut 13:07
artur: dzieki
4 lut 13:08
dd: jest taki wzór na granicę ciągu dla czegoś dążącego do nieskończoności.
aby otrzymać jedynkę musisz do licznika dodać odpowiedni element mianownika tak aby się
skrócił, czyli +2−2. później podnosisz to co masz w nawiasie do potęgi z mianownika i to da
| | 7n | |
ea. później liczysz granicę z wcześniejszej potęgi |
| a to da 7. |
| | n+2 | |
4 lut 13:09
Trivial:
Jest jeszcze lepszy wzór
lim
u→0 (1+u)
v = lim
u→0 e
uv.
v jest tutaj dowolne.
| | −3 | |
W tym przykładzie u = |
| , v = 7n. |
| | n+2 | |
4 lut 13:11
6 lut 09:36
daniel: wie ktoś
6 lut 09:38
Aga1: Kocówka chyba źle zapisana..
| | −3 | | 7n | |
(1+ |
| )n+2] |
| =e−3*7 |
| | n+2 | | n+2 | |
| | 7n | |
Poza nawiasem kwadratowym jest do potęgi |
| |
| | n+2 | |
6 lut 09:52