matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyc ta granice
martynka :
1
1
lim=
−
sin
2
x
x
przy x→0
+
4 lut 12:23
Beata:
=limx→0+((x−sin2x)/(xsin2x))=limx→0+[(1−2sin2x/2x)/sin2x=[−1/0+]=−
∞
(o ile we wzorze było sin2x a nie sin
2
x) limx→0(sinx/x)=1
4 lut 17:11