proporcje ?
Pomoże ktoś? :( zadanie chyba troche trudne ;(: Złotnik ma dwie sztabki wykonane z róznych stopów. Pierwsza sztabka sklada sie z 120g
złota i 30g miedzi a druga sztabka sklada sie ze 180g zlota i 20g miedzi Ile gramow
kazdej sztabki powiniien wziasc zlotnik aby po stopieniu tych dwoch kawalkow otrzymac
sztabke skladajaca sie ze 172g zlota i 28g miedzi
31 mar 12:36
tim: Ok. Spróbuję.
x − ilość pierwszej sztabki
y − ilość drugiej sztabki
120x + 180y = 172 /:4
30x + 20y = 28 / * −1
30x + 45y = 43
−30x − 20y = −28
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25y = 15
y = 0,6 drugiej sztabki
0,6 z 200g = 120g drugiej sztabki
30x + 12 = 28
30x = 16
x = 8/15 pierwszej sztabki
8/15 z 150g = 80g pierwszej sztabki.
Odp: Powinien wziąć 80g pierwszej sztabki oraz 120g drugiej sztabki.
Jest też druga metoda:
x − tyle g trzeba wziąść z pierwszej sztabki (o masie 150g)
y − tyle g trzeba wziąść z drugiej sztabki (o masie 200g)
172+28=200 (g) − końcowa masa sztabki
x+y=200
30x/150 + 20y/200 = 28
120x/150 + 180y/200 = 172
2/10 x + 1/10 y = 28 /*10
8/10 x + 9/10 y = 172 /*10
2x + y = 280
8x + 9y = 1720 /:8
y = 280 − 2x
x + 9/8 y = 215
y = 280 − 2x
x + 315 − 2,25x = 215 − 1,25x = − 100
x = 80
y = 120
31 mar 12:47
Pomoże ktoś? :( zadanie chyba troche trudne ;(: Dzieki dzieki dzieki
31 mar 12:53