trygonometria
metiu: Kolejna partyjka równanek do sprawdzenia
rozwiązania:
rozwiązania:
4 lut 11:07
metiu: edit:
tam w ostatnim to
4 lut 11:11
krystek: a) wg mnie żle zapisz jak otrzymałe . Wyjściowe r−nie i przekształć
4 lut 11:12
krystek: Pisz tok liczenia !
A skąd dwie odpowiedzi w a)?
4 lut 11:13
metiu: no mam tak
| | π | | π | | π | | 3π | |
2x− |
| =− |
| +2kπ lub 2x− |
| = |
| +2kπ |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
4 lut 11:14
metiu: no bo przeciez w sin x
x=x1+2kπ lub x=π−x1+2kπ
4 lut 11:16
krystek: A przecież to są te same kąty! I zbędne jest
Funkcja sin wartość −1 w swoim okresie przyjmuje tylko JEDEN raz i nie trzeba pisać
dwukrotnie!
4 lut 11:24
4 lut 11:27
metiu: a przepraszam

dzieki !
4 lut 11:29
metiu: to czyli wystarczy tylko:
4 lut 11:30
4 lut 11:38
krystek: | | π | |
pomyliłes sie wystarczy: − |
| bo to −90 stopni lub to drugie 270 stopnu |
| | 2 | |
4 lut 11:40
metiu: czekaj

ale i tak musze jeszcze rozwiązac rownanie ktore zostalo mi jak podstawilem "t" za
| | π | |
sin(2x− |
| ) dobrze mysle ? |
| | 3 | |
4 lut 11:45
krystek: 0 11:12 podałam z tego r−nia wyliczasz x i po sprawie !
4 lut 11:47