Proszę o pomoc jutro mam kolokwium. bede barszo wdzięczna płace 10 złotych prze
tableteczka: S(x) = sin x − sin2x
1. dziedzina
2.miejsca zerowe
asymptoty
4.ekstrema i przedziały monotoniczności
5.punkty przegięcia i przedziały wypukłości
6.wykres funkcji
4 lut 09:57
krystek: ?
4 lut 11:03
Artur z miasta Neptuna:
1. D
f = R
| | π | |
2. sin x = 0 ∨ sin x = 1 ⇒ x = kπ ∨ x = |
| + 2kπ ; k∊Z |
| | 2 | |
3.
lim
∞ sin x − sin
2 x −−− nie istnieje
lim
−∞ sin x − sin
2 x −−− nie istnieje
| | sinx − sin2 x | |
lim−∞ |
| = 0 |
| | x | |
brak asymptot
4.
f' = cos x − 2sin xcos x
D
f' = D
f
| | 1 | |
f' = 0 ⇔ cos x = 0 ∨ sin x = |
| |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ ⋀ x = |
| + 2kπ (gdzie k∊Z) są to maksima lokalne |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
x = |
| + kπ ; k∊Z są to minima lokaln |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
f↗ w (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ), w ( |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) gdzie k∊Z |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | π | | π | | 5π | | 3π | |
f↘ w ( |
| + 2kπ, |
| + 2kπ), w ( |
| + 2kπ; |
| + 2kπ) gdzie k∊Z |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
5.
f'' = −sinx − 2cos
2x + 2sin
2x = 4sin
2x − sin x − 2
| | 1−√33 | | 1+√33 | |
f''= 0 ⇔ sinx = |
| ∨ sinx = |
| |
| | 8 | | 8 | |
....
4 lut 11:19