(3ctg^x * arctgp{x})
wingedhussar: Witam, pilnie potrzebuje pomocy przy wyliczeniu pochodnej.
(3ctg5x * arctg√x)
4 lut 09:52
wingedhussar: chodzi glownie tylko o tylko o ten poczatek 3ctg5x
4 lut 10:37
gwiazda: 3*5ctg4x*(ctgx)'=
wiesz juz jak ?
4 lut 10:43
wingedhussar: tak, wielkie dzieki,
domyslalem sie, ze tak bedzie ale ten pierwiastek mnie mylil, ze byl przed a nie za x
4 lut 10:46
gwiazda: Rozumiem , ale jak rozumiesz to super

Bo to są złożone , że potęga a potem funkcja dana.
4 lut 10:49
wingedhussar: *tfu nie pierwiastek tylko potega
4 lut 10:49
krystek: Ale całość jako pochodna iloczynu! i pochodna arctg *(√x)'
4 lut 10:54
wingedhussar: 15ctg4x*(−(1+ctg2x)) * arctg√x + 3ctg5x * (1/1+(√x)2) * 1/2√x
tak to bedzie wygladac?
4 lut 11:10
krystek: (√x)'=...
Masz ja źle policzoną
4 lut 11:18
wingedhussar:
z tablic sprawdzalem
4 lut 11:26
Artur z miasta Neptuna:
krystek −−− ma dobrze policzoną tylko źle to zapisuje ...
| | 1 | | 1 | |
dla niego 1/2√x = |
| , a nie |
| √x |
| | 2√x | | 2 | |
4 lut 11:29
Artur z miasta Neptuna:
winged −−− dobrze policzyłeś, ale proponuję potrenować zapis liczb/równań ... jeżeli będziesz
miał elementy programowania, to Ci się to przyda (lub gdy coś jeszcze tutaj będziesz w
przyszłości pisał)
4 lut 11:30
wingedhussar: heh faktycznie, troche zamieszalem z tym zapisem,
w kazdym razie dzieki panowie za pomoc
4 lut 11:32
krystek: I kiedyś ktoś dał hasło :
Nie sprawdzajmy zadań z niepoprawnym zapisem ułamków

Aktualne nadal!
4 lut 11:35
wingedhussar: ok, natepnym razem bede sie pilnowal
4 lut 11:36