kat Alfa
Biedronka: sprawdz, czy dla kazdego kata α, zachodzi rownosc :
−tgα + 1cosα = cosα1+sinα
4 lut 00:12
iks:
tak
4 lut 00:14
Biedronka: tgα=
sincosα
−sinα−cosα+
1cosα=
cosα(1+sinα
tak? a dalej?
4 lut 00:15
Biedronka: musze cale obliczenie napisac
4 lut 00:16
Biedronka: ?
4 lut 00:20
zzz: Ja bym to tak zrobił
| | sin | | 1 | | cos | |
− |
| + |
| − |
| =0 |
| | cos | | cos | | 1+sin | |
| (1−sin)*(1+cos)−cos2 | |
| =0 |
| cos*(1+sin) | |
| 1−sin2−cos2 | |
| =0 |
| cos*(1+sin) | |
0=0
4 lut 00:34
Eta:
| | 1−sinx | | (1−sinx)(1+sinx) | |
L= |
| = |
| = |
| | cosx | | cosx(1+sinx) | |
| | 1−sin2x | | cos2x | | cosx | |
= |
| = |
| = |
| |
| | cosx(1+sinx) | | cosx(1+sinx) | | 1+sinx | |
L=P dla cosx≠0 i sinx≠ −1
4 lut 00:41