Pomoze ktos
Kajtus: Drabina nachylona jest do podloza pod katem 30stopni i oddalona od sciany o 40cm. Oblicz
dlugosc drabiny.
3 lut 23:43
xyz:

wylicz...
3 lut 23:49
Kajtus: robie robie i nic z tego nie wychodzi

//
4 lut 00:00
Eta:
Tak liczysz:
| | 80 | | 80√3 | |
x= |
| = |
| ≈ 46 cm ( krótka jest ta drabinka |
| | √3 | | 3 | |
4 lut 00:06
xyz: Korzystam z tabeli z funkcjami trygonometrycznymi. Szukam ile przyjmuje cos(cosinus) dla 30
o:
√3x=80
Usuwam niewymierność z mianownika:
x≈46,19[cm]
4 lut 00:10
Gustlik: To chyba drabinka od jakiejś dziecięcej zabawki, np. od wozu strażackiego. Dlatego taka krótka.
4 lut 02:08