Ciągi
YA: Proszę o wytłumaczenie tych przykładów,chciałabym zrozumieć...Zbadaj czy ciąg jest
arytmetyczny:
an=√5 − √2n
an= log232n+1
3 lut 23:21
Godzio:
Jeśli
an + 1 − an = r (dowolna liczba niezawierająca w sobie n)
to ciąg jest arytmetyczny
a) r = −√2
b) r = 2log23
Oba ciągi są arytmetyczne, sprawdź
3 lut 23:23
YA: znam wzory,tylko nie umiem ich zastosować ,czy mógłbyś rozpisać te przykłady

3 lut 23:26
YA: a
n=
√5−
√2n
a
n+1=

3 lut 23:28
Godzio:
Rozpiszę 2 przykład, a) jest prostszy
an + 1 − an = log232n + 3 − log232n + 1 =
(2n + 3)log23 − (2n + 1)log23 =
2nlog23 + 3log23 − 2nlog23 − log23 = 2log23
3 lut 23:29
YA: jak obliczyłeś an+1 tego logarytmu? nie wiem jak to podstawiać
3 lut 23:32