Muchomorek: Określ rząd macierzy A w zależności od parametru rzeczywistego p:
1 p 1
A = 3 0 2
p −p 1
Wychodzi mi p(2p−4), ale co dalej?
Sory chłopaki że Was dziś tak męczę, ale jutro egzamin, a wciąż mam braki
3 lut 22:55
Godzio:
Masz algebrę M1 ?
3 lut 22:56
Muchomorek: szczerze mówiąc nie za bardzo wiem, bo miałem duży przestój, a wykładowca każe mi pisać w 1
terminie mimo zwolnienia lekarskiego przez ostatni miesiąc

a łaskawie odpisał dziś, więc
mam ledwie 1 dzień na ogarnięcie wektorów i przypomnienie macierzy
3 lut 23:02
Godzio:
Dla p ∊ R − {0,2}
r(A) = 3
Dla p = 0 i p = 2 sprawdzasz osobno
p = 0
1 0 1
3 0 2
0 0 1
r(A) = 2
p = 2
1 2 1
3 0 2
2 −2 1
r(A) = 2
aha to nieciekawie
3 lut 23:05
Muchomorek: 2 wyprowadzam z tego, tak?
p(2p−4)=0
2p=4
p=2
a skąd bierze się jeszcze to wyprowadzanie dla 0?
3 lut 23:09
Godzio: p(2p − 4) = 0 ⇔ p = 0 lub 2p − 4 = 0
3 lut 23:19
Muchomorek: a jeszcze ostatnie pytanie, czy aby na pewno po podstawieniu 0 r(A) wynosi 0, bo rozumiem że
r(A) to jest wyznacznik, tak?
3 lut 23:23
Muchomorek: przepraszam, wynosi 2*, bo mi wychodzi 0
3 lut 23:24
Godzio: r(A) to jest rząd
3 lut 23:24
Muchomorek: to jest to że największa macierz, którą zmieści się w danej macierzy, której wyznacznik jest
różny od 0, tak?

wiem że to wiedza elementarna, ale z takową mam problemy
3 lut 23:34
Godzio: Nie wiem, czy myślimy o tym samym, ale wydaje mi się że tak

Szukamy maksymalnego NIEZEROWEGO minora
minor 3x3 jest 0
2x2 −− znaleźliśmy niezerowy minor więc r(A) = 2
3 lut 23:36
Muchomorek: dzięki wielkie, MISTRZU ! jestem bardzo wdzięczny
3 lut 23:37
30 maj 01:33