Wklęsłość wypukłość
darkferan: x2ex
(x2ex)'=2xex+x2ex
(2xex+x2ex)'=2ex+2xex+2xex+x2ex
I w tym miejscu się zacinam. Mam pomnożyć obie strony przez ln aby zredukować e?
2ex+2xex+2xex+x2ex=0 /*ln
2+2x+2x+x2
x2+4x+2
Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega to przejscie
3 lut 22:33
darkferan: Może ktoś pomóc ? Bo bez rozumienia tego stoję niestety z nauką ( a wykładowca zawsze daje
przykłady z e

)
3 lut 22:49
konrad: a skąd pomysł by mnożyć to przez ln
3 lut 22:51
konrad: tym bardziej, że samo ln nic nie znaczy
3 lut 22:51
darkferan: gdzieś czytałem, że e i ln się równoważą czy cos takiego. Dlatego się pytam innych bo tego nie
rozumiem

e*ln niby się skraca (niby

)
3 lut 22:53
darkferan: To wytłumaczy ktoś ten motyw z tym ln i e ? Naprawdę to ważne
3 lut 23:16
konrad: napisz, po prostu że dzielisz to przez ex
3 lut 23:25
darkferan: no tak, dziala jesli po drugiej stronie jest zero, ale jeśli np jest 1 to jest w tej samej
sytuacji

Gdzieś przeczytałem, że ln jest odwrotne do e i razem one się znoszą
3 lut 23:32
Krzysiek: eln x =x
lne =1
3 lut 23:34
darkferan: czyli np :
ep{x−2}=0 *ln
√x−2=0
3 lut 23:36