Rozwiąż granicę
darkferan: lim
sin(x2−1)(ex2−e)
x−>−1
Witam, mam problem z rozwiązaniem tej granicy. Rozumiem, że raczej rzeba skorzystać z
twierdzenia de−Hospitala, ale niestety się w pewnym miejscu zacinam. Z góry dziękuję za pomoc
3 lut 22:26
Doniczka: a ja chyba wiem jak to rozwalic
3 lut 22:27
darkferan: byłbym szczęśliwy, gdybyś się podzieliła
3 lut 22:29
darkferan: cos(x2−1)*2x2ex2*2x Na takie cos wychodzę.
I się właśnie gubię, bo jakoś mi nie wychodzi sprawdzenia, czy dalej jest jeden z tych dwoch
symboli nie oznaczonych ...
3 lut 22:40
Doniczka: wyszlo mi 0 ale niech ktos inny sprawdzi bo ja sie boje
3 lut 22:41
darkferan: a też masz taki etap jak ja, czy coś poknociłem ? ;>
3 lut 22:42
Doniczka: wystartowalam jak z głupia a teraz juz nie jestem pewna czy można Hospitala stosować jak
| | 0 | |
wychodzi symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | A | |
3 lut 22:44
darkferan: sin(x2−1)=sin(1−1)=sin0=0
ex2−e=e1−e=0
00
3 lut 22:47
Aga1: pochodna licznika:2xcos(x
2−1)
pochodna mianownika:2xe
x2
2x skróci się.
cos((−1)
2−1)=cos0=1
e
(−1)2=e
4 lut 09:07
darkferan: Dziękuję bardzo
4 lut 10:57