Muchomorek: Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej V:
V={ [ x,y,z,t] ∊ R4 : x+2y−z+t = x+y = x−y+t }
Kolejne zadanie z wektorów i kolejny raz nie mam pojęcia od czego zaczać
3 lut 22:12
Krzysiek: x+2y−z+t = x+y = x−y+t możesz zapisać:
x+2y−z+t ==0
x+y=0
x−y+t =0
3 lut 22:31
Muchomorek: no dobrze, ale co dalej?
3 lut 22:33
Godzio: Krzysiek dlaczego można je przyrównać do zera ?
3 lut 22:37
Krzysiek: no to rozwiązujesz

możesz np. do macierzy dać i sprowadzić do postaci schodkowej lub 'zwyczajnie' wyliczyć ,
x,y,z,t
(wsk. jest nieskończenie wiele rozw. zależnych od 1 parametru)
3 lut 22:37
Muchomorek: domyślam się że od parametru T, tak?
3 lut 22:38
Krzysiek: już nie pamiętam tego, wydawało mi się, że tak się to rozwiązuje

Więc nie można tak, Godzio ?
3 lut 22:39
Muchomorek: a takie pytanie czy mogę to zapisać w tej postaci:
x+2y−z=−t
x+y=0
x−y=−t
i w takiej formie sprowadzić do macierzy? bo mam problem z rozwiązywaniem Gaussem macierzy 3x4
3 lut 22:40
Godzio: Osobiście bym tak zrobił:
x + 2y − z + t = x + y = x − y + t /−x
2y − z + t = y = − y + t
y = − y + t ⇒ t = 2y
2y − z + t = y
2y − z + 2y = y
z = 3y
Czyli mamy taki wektor: (x,y,3y,2y) I teraz "chodząca jedynka" najpierw
x = 1, y = 0, i następnie x = 0, y = 1
B = { (1,0,0,0) (0,1,3,2) }
dimV = 2
3 lut 22:45