Izzac: Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbiór :
A = { complex : |z2 + 4| <= |z − 2i }
Przyznam się że o ile wiem że druga część równania będzie okręgiem o środku w punkcie −2i, tak
z pierwszą częścią nie wiem co zrobić
3 lut 21:47
Godzio:
|z − 2i| * |z + 2i| − |z − 2i| ≤ 0
|z − 2i|( |z + 2i| − 1 ) ≤ 0
|z − 2i| ≥ 0 zawsze, więc wystarczy rozpatrzyć:
|z + 2i| ≥ 1
A tu mamy okrąg o środku (0,−2i) i promieniu 1 + wszystko na zewnątrz
3 lut 21:49
Doniczka: jak sie moduły liczy w zespolonych

?
3 lut 21:51
Doniczka: aha godzio jest mistrzem
3 lut 21:51
Godzio:
z = x + iy
|z| = √x2 + y2
3 lut 21:52
Muchomorek:

Muszę zapytać jednak na wszelki wypadek

taki będzie rysunek i zaznaczone wszystko poza
powięrzchnią okręgu + jego obwód, tak?
3 lut 21:56
Godzio:
Powierzchnią koła jak coś

Tak
3 lut 21:59
Muchomorek: Mistrz xD
3 lut 22:00
Muchomorek: A mam jeszcze jedno głupie pytanie, dlaczego tam odwraca się znak |z + 2i| ≥ 1 ?
3 lut 22:03
Godzio:
Dobrze, że na to zwróciłeś uwagę

źle przepisałem

Więc odpowiedź już będziesz znał
3 lut 22:04