Sprawdź czy wektor [1,0,0,0] należy do przestrzeni wektorowej
Muchomorek: Sprawdź czy wektor [1,0,0,0] należy do przestrzeni wektorowej
lin{ [1,−1,0,1], [1,0,2,1], [1,−1,1,3], [0,2,3,−2]}
Dobrze rozumiem że muszę stworzyć z tego
a[1,−1,0,1]+b[1,0,2,1]+c[1,−1,1,3]+d[0,2,3,−2]=[1,0,0,0]
a+b+c=1
−a−c+2d=0
2b+c+3d=0
a+b+3c−2d=0
i tworzę z tego macierz którą obliczam Gaussem?
3 lut 21:41
Godzio: A obojętnie czym obliczasz
3 lut 21:43
Muchomorek: Tylko nie za bardzo mam pomysł co dalej, powiedzmy że obliczę x1,x2,x3,x4 i skad bd wiedział że
wektor należy do tej przestrzeni wektorowej?
3 lut 21:44
Godzio:
Jeśli wyjdą Ci jakieś liczby, tzn. że jest on kombinacją liniową tych wektorów, więc należy
3 lut 21:46
Muchomorek: Dzięki wielkie!
3 lut 21:48