MACIERZE, krótkie pytanie
Ram: MACIERZE, krótkie pytanie
kiedy macierz ma nieskończenie wiele rozwiązań?
I kiedy macierz jest sprzeczna ?
3 lut 21:39
Godzio:
Widać, że nie masz pojęcia co piszesz ...
3 lut 21:43
Eta:
3 lut 21:44
Doniczka: pewnie o układ równań mu chodziło
3 lut 21:45
Ram: nie mam pojęcia kim już jestem... matma niszczy w dłuższym wydaniu
3 lut 21:46
Godzio: 
Pewnie o układ równań Ci chodziło, który wsadzasz w macierz i liczysz rząd tak ?
3 lut 21:52
Ram: tak
3 lut 21:54
Godzio:
r(X) − rząd macierzy X, r(X
n) − rząd macierzy uzupełnionej, l − liczba parametrów, n − liczba
niewiadomych
Mamy kilka przypadków:
r(X) = r(X
n) = n −− układ Cramerowski, jedno rozwiązanie
r(X) = r(X
n) < n −− niekończenie wiele rozwiązań, w tym wypadku liczmy ilość parametrów:
l = n − r(X)
Przykład:
r(A) = 2 = r(A
n) < 3 = n
| ⎧ | x = ... | |
| ⎨ | y = ... | −− w ten sposób to zapisujemy
|
| ⎩ | z ∊ R | |
r(X) < r(X
n) −− układ sprzeczny
3 lut 21:57
Ram: dzięki
3 lut 22:09
Ram: a pytanie mam jeszcze... jak obliczyć x,y,z
| 2 −2 1:0
| 0 2 −1:0
| 4 2 0:1
3 lut 22:12
Ram: podstawiać pod kolumny 0,0,1? po kolei?
3 lut 22:15
Godzio:
w
3 − 2w
1
2 −2 1 0
0 2 −1 0
0 6 1 1
w
3 + w
2
w
1 + w
2
2 0 0 0
0 2 −1 0
0 8 0 1
2x = 0
2y − z = 0
8y = 1
x = 0
3 lut 22:21
Ram: Dzięki kolego !
3 lut 22:36
30 maj 01:34