Wyznacz płaszczyznę
Muchomorek: Witam. Potrzebuję pomocy, bo nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób zabrać się za poniższe
zadanie, a już jutro egzamin

Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0(1,2,1) oraz równoległej
do płaszczyzny 2x – y + 3z + 5 = 0:
3 lut 21:36
Krzysiek: znasz ogólne równanie płaszczyzny? wszystko masz potrzebne
3 lut 21:49
Muchomorek: ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać

można coś jaśniej?
3 lut 21:51
Krzysiek: A(x−x0 )+B(y−y0 ) +C(z−z0) =0
gdzie n=[A,B,C] to wektor prostopadły do płaszczyzny,
(x0 , y0 , z0 ) − punkt należący do płaszczyzny
3 lut 21:55
Muchomorek: dzięki wielkie
3 lut 21:57
Muchomorek: wychodzi mi A−3B+2C=−5, ale co dalej?
3 lut 22:21
Krzysiek: A,B,C masz już dane... ( tak jak w prostych równoległych współczynnik jest taki sam )
po drugie gdzie masz x,y,z ? ...
3 lut 22:22
Muchomorek: Czyli płaszczyzna równoległa do te to będzie 2x−y+3z+C=0?
a równanie musi spełniać warunek:
2*1−2+3+C=0 ⇒ C=5
3 lut 22:37
Krzysiek: tak, tylko C=−3
3 lut 22:43
Muchomorek: a dlaczego −3? xD
3 lut 22:46
Krzysiek: 2−2+3 +C=0 więc C=−3 ...
3 lut 22:47
Muchomorek: Ok dzięki wielkie, rozumiem że odpowiedzią jest 2x−y+3z−3=0, a jak wyglądałoby to gdyby
chodziło o płaszczyznę prostopadłą?
3 lut 22:54
Krzysiek: wydaje mi się, że jest wtedy za mało danych , to wektor normalny płaszczyzny musiałby być
prostopadły do [2,−1,3] , jednak potrzebowalibyśmy jeszcze jeden wektor
3 lut 23:04
Aga1: Można i tak
2x−t+3z+5=0
Wektor normalny szukanej płaszczyzny
n→=[2,−1,3]
P=(1,2,1)
P'=(x,y,z)
Wektor PP'=[x−1,y−2,z−1]
iloczyn skalarny tych wektorów =0
[2,−1,3]0[x−1,y−2,z−1]=0
2(x−1)−1(y−2)+3(z−1)=0
2x−2−y+2+3z−3=0
2x−y+3z−3=0
4 lut 08:56