geometria
muchacita: Do okręgu o środku S=(−2,3) i promieniu 5 należy punkt
A.(2,−6) B.(3,0) C.(−3,−2) D.(3,3)
jak to obliczyc
3 lut 21:22
Eta:
o: (x+2)2+(y−3)2= 25
podstawiaj do równania okręgu A/ x= 2 y= −6
(2+2)2+(−6−3)2= 42(−9)2= 16+81 ≠ 25 −−− punkt A∉ do okręgu
działaj dalej podobnie ...........
3 lut 21:26
muchacita: aha myslalamz e sie da szybciejsza metoda

bo na matuzre nie am duzo czasu
3 lut 22:16
Eta:
No to kombinuj tak, by zauważyć , który punkt spełnia równanie okręgu
(3+2)2+(3−3)2 = 52+0=25
odp D)
3 lut 22:18
krystek: to policz długość odc ISAi , ISBI..czy równa się 5 czyli promieniowi.
3 lut 22:20
Eta:
Można też tak r=5 to: |SA|= 5 lub |SB|= 5 lub |SC|= 5 lub |SD|=5
pozostanie prawdą |SD|= 5
3 lut 22:21