Dana jest funkcja
DZIADZIA: Dana jest funkcja f(x)=2x−1 .Wskaż zbiór rozwiązan nierówności ; f(2x−3)<f(3)
A (−∞,3)
B (4,+∞)
C (−∞,5)
D (−∞,
32 )
i teraz sobie narysowałem wykresik prostej y=2x−1 i widzę że to funkcja rosnąca znam jej
miejsce zerow i teraz co dalej

?
3 lut 20:54
Eta:
f(2x−3) = 2*(2x−3)−1= 4x−7 f(3)= 2*3−1= 5
f(2x−3) <f(3) ⇒ 4x−7 <5 ⇒ x < ......
odpA)
3 lut 21:00
Eta:
Ejj
DIAZDZIA ......... takie łatwe zadanko
3 lut 21:01
DZIADZIA: hmm Eta a to z jakich wzorów sie oblicza?
3 lut 21:02
DZIADZIA: ta tylko Dziadzia dopiero zaczyna przygodę po 5 latach przerwy od nauki która i tak nigdy nie
była intensywna i nie owocowała dobrymmmi stopniami
3 lut 21:03
Eta:
Z przepisu danej funkcji!
np: f(x)= 3x +2 to f(x−1) = 3*(x−1) +2=... f(2) =....
f( 2x)=.... f( 3x+2)=..... f( −3)=....
Podaj mi te wartości, to sprawdzę , a Ty pokażesz,że już teraz to umiesz
3 lut 21:06
Eta:
Wiek nie jest ważny! Ważne są chęci do nauki

Powodzenia
3 lut 21:07
DZIADZIA: bo ja rozumiem do momentu tej prostej itd ale ta nierównośc f(2x−3) czy to to samo co
f(x)=2x−3?
3 lut 21:12
Eta:
Nie! f(2x−3)= 2(2x−3)−1= 4x−6−1 =4x−7
czyli f(2x−3)= 4x−7
3 lut 21:17
DZIADZIA: a skad =2(2x−3)−1?
3 lut 21:23
Eta:
do funkcji f(x) = 2x−1 podstawiasz zamiast x 2x−3
f(2x−3)= 2*(2x−3) −1=...........
3 lut 21:28
DZIADZIA: ?
3 lut 21:29
DZIADZIA: oki
3 lut 21:30
Eta:
Podaj mi odpowiedź:
f(x) = 3x+2 dla f(x+1)=.....
3 lut 21:31
DZIADZIA: noi wyszło mi 4x−7 >5
x>12

tylko co dalej patrze na te przedziały i co?
3 lut 21:37
Eta:
4x−7 < 5
4x <12 /:4
x <3 ⇒ x∊(−∞, 3)
3 lut 21:40
Eta:
3 lut 21:42
DZIADZIA: to po co była nam tak funkcja liniowa i czy dobrze zrobiłem że wogóle ja sobie narysowałem?
3 lut 21:46
Eta:
Rysować jej nie trzeba,
Ważne było tylko to jakim wzorem ta funkcja jest podana
Echh z Wami .... uczniami
3 lut 21:50
DZIADZIA:
3 lut 21:51
Eta:
o 21: 31 podałam Ci zadanie podobne czekam na odpowiedź !
3 lut 21:51
DZIADZIA: ja to już duży chłopiec jestem proszę Pani
3 lut 21:51
DZIADZIA: f(x)=2x+5
3 lut 21:53
Eta:
Duży chłopiec ?......... i źle podał odpowiedź

f(x+1)= 3*(
x+1) +2=..........
Niech teraz poda poprawną odp:
3 lut 21:55
DZIADZIA: x=−
53
3 lut 22:01
DZIADZIA: ide zrobić koktajl czekoladowy chce Pani troszke

?
3 lut 22:01
Eta:
Dzięki

......... jem kisiel i krówki
3 lut 22:02
3 lut 22:02
Eta:
I białe michałki z doniczki
3 lut 22:04
Doniczka: nie wiem czy dobre są z doniczki
3 lut 22:05
Eta:
Pycha
3 lut 22:06
DZIADZIA: ok jestem smacznego
3 lut 22:07
DZIADZIA: to jak dobrze wyliczyłem?
3 lut 22:08
Eta:
Źleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
3 lut 22:08
Eta:
Ja nie pytałam o miejsce zerowe! tylko o podanie :
f( x+1)=..........
3 lut 22:10
DZIADZIA: f(x+1)=3x−2

?
3 lut 22:13
Eta:
Omg ........... zawału dostanę

f(x+1)= 3(x+1) +2= 3x+3+2 = 3x+5
3 lut 22:14
DZIADZIA: no pewnie tak tylko sobie napisałem 3x+5 to jest to o co nam chodziło
3 lut 22:18
DZIADZIA: a tak wogóle to f(x)=3x+2 to jest funkcja liniowa?
3 lut 22:20
3 lut 22:23
DZIADZIA: Dziekuje Eta
3 lut 22:39
Eta:
4 lut 00:01