.
Anna: Czy ktoś jest taki miły i chce mi wytłumaczyć CALE funkcje trygonometryczne od początku?
3 lut 20:10
Doniczka: ja moge
3 lut 20:10
Anna: to słucham
3 lut 20:12
Doniczka:

wyznacz długość a i b
3 lut 20:14
Anna: No i już leże
3 lut 20:18
3 lut 20:19
Anna: sin α=a5
3 lut 20:21
Anna: a=2?
3 lut 20:23
Anna: No i chyba się już nie podniosę
3 lut 20:33
qwe123: bok b = 52
bok a = 5}p{32
3 lut 20:50
qwe123: 5√32
3 lut 20:51
Gustlik:

Tak wyglądają wzory.
Natomiast ja mam łatwy do zapamiętania sposób:
1. Schemat strzałkowy na powyższym rysunku,
2. Do tego prosty wierszyk:
Sinus − w opozycji
Cosinus − w koalicji
Tangens − do domu
Cotangens − z domu
Sinus − w opozycji, bo "leci" po kącie "przeciwległym" do swojego
Cosinus − w koalicji, bo "leci" po "swoim" kącie
Tangens − do domu, bo "leci" po kącie prostym w stronę "swojego" kąta
Cotangens − z domu, bo "leci" po kącie prostym od "swojego" kąta
4 lut 01:10
4 lut 01:14