3 lut 19:55
3 lut 19:57
Artur z miasta Neptuna:
podstawienie
x = tg s
| | 1 | |
pamiętaj, że: tg2 s + 1 = |
| |
| | (cos s)2 | |
3 lut 19:59
lll: a coś takiego: ∫√1−x2dx ?
probuje przez czesci, ale nie wychodzi
3 lut 20:21
Artur z miasta Neptuna:
przez części
u =
√...; v' = 1
później to co dostaniesz to robisz podstawienie t= 1−x
2 i wyjdzie Ci:
| | 1 | |
= |
| (x√1−x2 + arc sin x) |
| | 2 | |
3 lut 20:28
Krzysiek: można skorzystać z metody współczynników nieoznaczonych
lub podstawienie: x=sint
lub przez części:
u'=1
v=
√1−x2
wtedy mamy:
| | x2 | | 1−x2 | | 1 | |
=x√1−x2 +∫ |
| dx=x√1−x2 −∫ |
| dx +∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | 1 | |
=x√1−x2 −∫√1−x2 dx +∫ |
| dx =... |
| | √1−x2 | |
3 lut 20:28
lll: dzięki

Artur, właśnie potem próbowałem z takim podstawieniem, ale wychodzi mi całka
3 lut 20:41