Metodą całkowania przez części policzyć całki:
asia: Metodą całkowania przez części policzyć całki:
∫x*e(−x)dx
Bardzo proszę o pomoc.
3 lut 19:14
Artur: musisz to narysować sobie na wykresie
3 lut 19:15
asia: dobra już sobie poradziłam, dzięki Artur ; *
3 lut 19:16
asia: dalej nie mam pojęcia jak to zrobić. możesz wyjaśnić Artur?
@asia proszę się nie podszywać pode mnie.
3 lut 19:21
Krzysiek: przez części:
u=x
v'=e−x
3 lut 19:24
Artur z miasta Neptuna:
całkujesz przez części
masz wzór:
∫uv' dx = uv − ∫u'v dx
u = x v' = e−x
u' = 1 v = −e−x
i masz:
... = −xe−x − ∫1*(−e−x) dx = −xe−x + ∫e−x dx = −xe−x − e−x + c =
= −e−x(x+1) + c ; c∊R
3 lut 19:25
asia: Czyli całka z e
(−x) jest równa e
(−x)? To było moim największym problemem. I pochodna też jest
równa tyle samo? Dziękuję chłopaki
3 lut 19:57
Artur z miasta Neptuna: niee ... ∫e−x dx = − e−x
3 lut 20:02