procenty
tede: Łudka przeceniono z 480 do 600 złotych. Aktualna cena to ile procent starej ceny? ?
3 lut 19:13
konrad: 480/600*100%
3 lut 19:14
tede: nie rozumiem
3 lut 19:14
tede: nie rozumiem
3 lut 19:15
Koparka: nauczyc cie rozwiązywać zadania z procentami ?
3 lut 19:17
tede: ile wychodzi rozwiązanie?
bo nam pani inaczej to tłumaczyła na majzie
3 lut 19:18
tede: NIEWIEM JAK TO ZROBIC proszeeeeee powiedz
3 lut 19:18
tede: 480/600*100%
po pierwsze co to jest "/"
a po drógie czemu 100%
3 lut 19:20
Koparka: aktualna cena to 600 zl stara cena 480 zl, 120 zl − o ile cena została podniesiona. A więc
musisz obliczyć jaki procent aktualnej ceny stanowi różnica. Czyli 600*x%=120. Nie wiem czy
dobrze wytłumaczone
3 lut 19:24
tede: nie wiem może jasniej ♣
3 lut 19:25
pigor: ... j no to może tak :
x%=? − szukany
procent , to
| | 10 | |
(100+x)%*480=600 / * |
| ⇔ 4(100+x)=500 ⇔ 100+x=125 ⇔ x%=25% . |
| | 12 | |
3 lut 19:28
Koparka: Ok zadam ci zadanie buty kosztują 20 zł po tygodniu szefowej się nudziło i zwiększyła cenę do
30 zł. O ile nowa cena jest większa od starej ?
3 lut 19:29
pigor: oj

, ale ta twoja
Łudka,
to jakaś amerykańska, lub sms−wa , bo ja znam inne
łódki . ...
3 lut 19:32
pigor: ...

do mnie ? proszę, oto odp. na pewno nie o 10zł

, tylko o 10 zł w stosunku
do starej ceny 20 zł, czyli ...

o
jej połowę , czyli krótko ..

o
50%
................ bo pisząc w
% nic nie muszę dodawać, bo zawsze jest w stosunku do
czegoś ZAPAMIĘTAJCIE to sobie wszyscy
3 lut 19:41
Koparka: no czyli to co teraz napisałeś zaprzecza temu co wcześniej
3 lut 19:42
Koparka: tzn to było pytanie do tede od 10zl

Bo nic o % nie pisałem ale skoro wie że 20 − 10 = 10 to
tak samo jak zapytam o ile % 20*x%=10
3 lut 19:45
Koparka: chyba tego nie da sie wytlumaczyc to trzeba skumac
3 lut 19:45
Artur z miasta Neptuna:
Żak ... dziecko Neostrady ... od razu widać, że o życiu nic nie wiesz
3 lut 20:04
Artur z miasta Neptuna: Kolego wyżej nie podszywaj się
3 lut 20:07
pigor: widzę, że zaczyna się robić ...gorąco , oj gorąco , więc znikam w ...

cyberprzestrzeń
bardziej przyjazną
3 lut 20:07
Pigor: a jednak wracam
3 lut 20:10