Oblicz całkę:
Arek3miasto: Oblicz całkę:
t=x+1 ?
3 lut 18:38
Arek3miasto: czy t=x2+x
3 lut 18:41
Traktor: ciężko ci sprawdzenie zrobić

?
3 lut 18:42
Traktor: sprawdzasz czy pochodna z wyniku o całka która miałęś policzyć jak tak to +1 pkt
3 lut 18:43
Arek3miasto: hm
3 lut 18:44
Krzysiek: żadne podstawienie, tylko rozbij na ułamki proste czyli:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| i wyliczasz A,B |
| x(x+1) | | x | | x+1 | |
3 lut 18:45
pigor: nie tak , ale rozkładasz na ułamki proste nawet w pamięci i masz tak :
| | 1 | | −1 | | 1 | | |x+1| | | x+1 | |
∫ |
| =∫ ( |
| + |
| )dx= −ln|x|+ln|x+1|=ln |
| +C=ln | |
| |+C .  |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | | |x| | | x | |
3 lut 18:47
Krzysiek: no chyba nie tak w pamięci pigor
| −1 | | 1 | | −x−1+x | | −1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x+1 | | x(x+1) | | x(x+1) | |
3 lut 18:50
Arek3miasto: jak to rozbiles −1 przez x + 1 przez x+1?
3 lut 18:50
Arek3miasto: Krzysiek czyli jak powinno być?
3 lut 18:51
Artur z miasta Neptuna:
| A | | B | | A*(x+1) + B*x | |
| + |
| = |
| ⇒ |
| x | | x+1 | | x(x+1) | |
3 lut 18:53
pigor: przepraszam to licz A, B jak : patrz Krzysiek
3 lut 18:54
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... walnąłeś się

... nieładnie tak w pamięci znaki mylić
3 lut 18:55
Arek3miasto: i dalej nie wiem co mam zapisać!
to co artur napisał mam przepisać do tego zadania?
3 lut 18:56
Arek3miasto: ile B wynosi?
3 lut 18:57
Arek3miasto: −1 tak?
3 lut 19:00
Arek3miasto: :( kurde tylko to zadanie mi zostało
3 lut 19:02
Artur z miasta Neptuna:
tak.
3 lut 19:02
Arek3miasto: i nie wiem jak prawidłowo dac cale rozwiazanie tego zadania
3 lut 19:02
Artur z miasta Neptuna:
tzn.

a jakie masz opcje?
3 lut 19:03
Arek3miasto: czemu A+B=0?
3 lut 19:03
Arek3miasto: czyli przepisuje 18.53
3 lut 19:04
pigor: ... no tak zdarza się , a nawet zmieniłem ...

sobie znaki w ... swojej Pamięci
Operacyjnej, ale coś zaczyna być z ...

nią nie tak i chyba piwko lub coś mocniejszego ją
wyostrzy, podrasuje itp.
3 lut 19:04
Arek3miasto: wstawi mi ktoś całe rozwiązanie tego zadania?:( prosze bardzo
3 lut 19:06
Arek3miasto: proszę o pomoc!
3 lut 19:11
Mareczek: x − cena stołu
y − cena krzesła
x + 6y = 1020
0,9x + 6(0,8y) = 846
x + 6y = 1020 |*(−0,9)
0,9x + 4,8y = 846
−0,9x − 5,4y = −918
0,9x + 4,8y = 846
0,6y = 72 |:(0,6)
y = 120zł
x + 6y = 1020
x = 1020 − 6*120
x = 1020 − 720
x = 300zł
Krzesło przed obniżką kosztowało 120zł, a stół przed obniżką kosztował 300zł.
3 lut 19:16
Artur z miasta Neptuna:
Arek w 18.53 masz, że Ax + Bx + A = 1 ... no to stąd masz, że (A+B)x = 0x i stąd A+B=0
rozwiązanie:
| | x | |
ln |x| − ln |x+1| + c = ln | |
| | + c ; c∊R |
| | x+1 | |
3 lut 19:17
Mareczek: dzięki mareczek, już lajt
3 lut 19:17
Artur z miasta Neptuna:
dokładnie Żak ... dokładnie
3 lut 19:19