geometrii proste
muchacita: Proste o rownaniach y=3x+1 i y=6x−1 przecinają się w punkcie
| | 2 | |
A(1;4) B(1;5) C( |
| ;3) D.(0;1) |
| | 3 | |
Najpierw robiłam układem równań i y zrobiłam −1 wtedy się zredukowaly i mi wyszło (0;−1) ale
nie pasowała żądni odp to wtedy pierwsze położyła −2 i wyszło c moje pytanie bo porozumień
czemu mi nie wyszło pierwsza metoda nie minął tego
3 lut 18:20
violka: powinna byc odpowiedź c
3 lut 18:25
muchacita: Ale jak to zrobić niech mi ktoś wytłumaczy bo ją już zglypialam
3 lut 18:28
violka: pierwsze równanie y=3x+1
drugie równanie y=6x−1 tworzymy układ równan
i teraz rozwiązujemy
3x+1=6x−1 /−3x
1=3x−1 /+1
2=3x /:3
x=2/3
y=3*2/3+1=3
3 lut 18:29
violka: czy teraz jest juz wszystko jasne
3 lut 18:31
muchacita: Ale czemu nie można było dać −1 bo czasem tak robiłam i wychodzilo
3 lut 18:35
violka: tzn pomnożyłas jedno równanie przez −1

bo nie rozumiem:( napisz Twoje rozwiazanie powiem Ci gdzie jest bład
3 lut 18:38
muchacita: No pierwsze tylko przez −1 żeby y się zredukowaly i wyszło mi (0,−1)
A drugiego zadania też nie rozumiem
Punkt A=(2,1) należy do prostej o współczynniki kierunkowy równym 2. Do prostej należy punkt
A(0;3) B(2;0) C(1;−1) D(−1;0)
Nie wiem jak rozwiazac
3 lut 18:44
violka: to coś masz tam żle bo powinno być:
−y=−3x−1
y=6x−1
po redukcji 0=3x−2
zatem 2=3x, a wiec tak jak wyzej, musiałas coś zle pomnożyc
3 lut 18:47
violka: zad. 2 równanie prostej to y=ax+b
współczynnik kierunkowy to a, wiec a=2. a zatem otrzymujesz równanie y=2x+b
nalezy do prostej punkt A=(2,1), podstawiasz za x i y i wyliczasz współczynnik b
potem masz juz gotowe równanie i tylko sprawdzasz, który punkt nalezy do tej prostej
3 lut 18:49
muchacita: No tak zrobiłam a potem zgłupiałeś co dalej a to trzeba podstawia każda odp tak i lewą musi
równać się prawej tak ? Wiem ze jestem tepa ale uczę się cały czqs
3 lut 19:02
violka: tak

dokładnie tak

trzeba podstawiaC

przynajmniej sie uczysz, wiec trzeba sie cieszyc, ze
zdobywasz wiedze i masz takie checi

3 lut 20:23
muchacita: udalo mi sie ale znow mam problem
zadanie

rosta k rownolegla do prostej p: 5x−y+2=0 i przechodzaca pzrez punkt P=(1,−2) ma
rownanie.
czy to tzrba uzyc wzoru na dlugosc odcinka ?
3 lut 20:33
3 lut 20:37
muchacita: dzieki juz wiem
a to jak obliczyc
Odległość między punktami o współzrędnych A=(4,−7) oraz B=(−1,−19) wynosi..
jakim to wzorem obliczyc na dlugoscodc ? cyz jak
3 lut 20:50
3 lut 21:19