oblicz pochodne następujących funkcji
Łukasz: y = 5 ln 10x
5
z = 3 ln
x−2
a
y = ln(1 +
)
x
y = ln(emx+e−mx)
31 mar 09:50
xpt:
1
10
y '=[ 5ln10x]' = 5 [ ln 10x ]' =
* [ 10x ]' =
=
10x
10x
1
x
1
[ ln 10x ]' =
* [10x]'
10x
[ 10x ]'=10
Stałą możewsz wyciągnąć przed pochodną (chyba, ze masz pochodną ze stałej − to wtedy masz
zero)
W obliczaniu 2giej pochodnej (znaczy się pochodnej 2go wyrażenia, a nie 2giej pochodnej
tego wyrażenia) korzystasz z tego samego schematu działań co w pierwszym przykładzie, z
5
tym, ze zamiast 10x masz
.
x−2
Spróbuj zrobić sam.
31 mar 10:23
xpt:
1
Tamto
powinno być w 1szej linijce − nie zwróciłem uwagi, ze przeniosło.