Prosiłbym bardzo o obliczenie całki ∫u{1}{4} x e^2^^x-1
Dam: Prosiłbym bardzo o obliczenie całki ∫14 x ex2(<− x do potęgi drugiej)−1
3 lut 18:15
Artur z miasta Neptuna:
w sensie tam jest x
2−1
3 lut 18:18
Dam: x do drugiej minus 1 czyli góra wygląda tak : x2−1
3 lut 18:22
Artur z miasta Neptuna:
jeśli tak to x
2−1 = x
1/2 =
√x
| 1 | |
| ∫xe√x} dx = //powili to przez części// = 2e√x(x3/2 − 3x + 6√x − 6} + c |
| 4 | |
3 lut 18:24
Artur z miasta Neptuna:
aaa no to przez podstawienie:
| 1 | | 1 | | et | |
| ∫xex2−1 dx = // t = x2−1 ... dt = 2x dx // = |
| ∫ et dt = |
| + c = |
| 4 | | 2 | | 2 | |
3 lut 18:26
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
sorki ... nie |
| tylko |
| powinna być. |
| | 2 | | 8 | |
3 lut 18:27
Dam: a co sie dzieje z tym 14x ?, nie powinno
3 lut 18:29
Dam: bez tego nie powinno*
3 lut 18:29
Artur z miasta Neptuna:
| | dt | |
masz tak .... t=x 2−1  i  dt = 2x dx −−− niech będzie, że |
| = x dx |
| | 2 | |
| | dt | |
podstawiasz ex2−1 = et ... natomiast x dx = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i masz |
| ∫ |
| et dt = |
| ∫et dt |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
3 lut 18:50