granica
macu: granica. witam mam do obliczenia granice :
lim x→4+ (31/x−4)/x+6
prosze o pomoc w rozwiazaniu
3 lut 18:07
Artur z miasta Neptuna:
| | 3(1/0+) | | 3+∞ | |
... = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞ |
| | 10 | | 10 | |
3 lut 18:09
macu: wlasnie dlaczego tam jest 0 od strony +
3 lut 18:12
Traktor: bo tam jest liczba ciut większa od 0 np 0,00000000000001
3 lut 18:17
macu: jest ktos w stanie w prosty sposob wytlumaczyc czemu 0 jest po stronie+ ?
3 lut 18:18
macu: ale dlaczego tam nie ma 0 od strony −
3 lut 18:19
Traktor: sprawdzasz granice dla liczby nie 4 tylko dla liczby bardzo bliskiej 4 ale z prawej strony
czyli np 4,1. a 4.1 − 4 = blisko 0,1 czyli 0+
3 lut 18:20
Traktor: (= 0,1 blisko 0 czyli 0
+)*
3 lut 18:22
macu: jestes w 100% przekonany ze tam ma byc 0+

bo jutro egzamin i takie cos na 100% bedzie i
musze byc pewny ze to sie robi w ten sposob
3 lut 18:26
Traktor: jak bym zle gadal to pewnie juz ktos by zainterweniowal
3 lut 18:28
Traktor: a jak chesz kolosa napisac na 100% to moge ci dac linka do kursu gdzie to fajnie jest
wyjasnione
3 lut 18:28
macu: czyli jak bedzie wygladac granica takiej funkcji : lim→3+ 4x2/9−x2
3 lut 18:29
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ obliczasz granicę →4+ (dążącą do 4 'z prawej strony' czyli masz elementy zbiegające
do 4 ale ZAWSZE większe od 4) jeżeli teraz masz 4+ − 4 to to = 0+ czyli minimalnie minimalna
liczba dodatnia ... ale 'nieskończenie mała'
3 lut 18:29
macu: bardzo prosze o link
3 lut 18:29
Traktor: masz konto na chomiku

?
3 lut 18:30
Artur z miasta Neptuna:
9 − (3
+)
2 = 9 − 9
+ = 0
−
| | 12 | |
więc masz |
| = −∞ ... bo dzielisz stałą dodatnią przez coś nieskończenie małego, ale |
| | 0− | |
UJEMNEGO
3 lut 18:31
3 lut 18:31
macu: mam
3 lut 18:32
macu: ok teraz czaje wszytko

wielkie dzieki za te odpowiedzi
3 lut 18:33