styczna
Dawid: styczna do wykresu:
| | 1 | |
styczna do wykresu: f(x) = |
| w pkt (1, f(x))
|
| | arccos(x) | |
| | 1 | |
obliczam pochodna f'(x) = |
|
|
| | √1−x2 * (arccosx)2 | |
wzór na styczna:
y = f'(x) * (x−x
o) +f(x
o)
i teraz problem bo arccos 1 = o czyli wyjdzie f'(x) =
10 i co trzeba z tym zrobic?
pigor: jak na mój gust napisz odpowiedź :
styczna w
x=1 nie istnieje , bo mianownik funkcji w x=1 zeruje się (x=1 nie należy do
dziedziny) ,
a więc i o wartości f(1) nie ma mowy , czyli ten punkt nie należy do wykresu (nie istnieje w
...realu)
ale jest zamiast ...

niej prosta o równaniu
x=1 − asymptota pionowa tej funkcji i
tyle