Oblicz całkę:
Arek3miasto: Oblicz całkę:
t=1+sin
2x tak?
i potem dalej jechać?
3 lut 18:00
Krzysiek: t=sinx
i potem jechać
3 lut 18:02
konrad: t=sin x
3 lut 18:02
3 lut 18:07
Arek3miasto: i wtedy
dt=−cosxdx
3 lut 18:08
konrad: t=sin x
dt =cos x dx
3 lut 18:08
konrad:
właściwie to to samo, ale może będzie dla Ciebie jaśniejsze co dalej
3 lut 18:10
Artur z miasta Neptuna:
Arek −−− to podstaw teraz
i masz
całkę jak konrad napisał ... a całka z tego to

? ....
3 lut 18:10
Arek3miasto: 18.07 co tam mam źle
| | d | |
druga linijka w tym i to sinx |
| |
| | dx | |
do d przez dx oznacza, ze muszę z tego całkę wyciągnąć? całka z sinx =−cosx+c?
3 lut 18:14
Artur z miasta Neptuna:
pochodna

(sin x)' =
+ cos x
3 lut 18:16
Arek3miasto: ok kumam już
3 lut 18:17
Artur z miasta Neptuna:
| d | |
| sinx −−− oznacza, że chcesz obliczyć POCHODNĄ z funkcji sin x |
| dx | |
sin x dx −−− oznacza, że chcesz obliczyć CAŁKĘ z funkcji sin x
3 lut 18:17
Arek3miasto: dzięki za to teraz musze to dokonczyc jakos
3 lut 18:22
3 lut 18:24
pigor: [P[Kpnrad] ...

bardzo dobrze zaczął bo otrzymał całkę elementarną
| | dt | |
∫ |
| = arctgt =arctg sinx +C i można by skończyć, ale jeszcze zapewne trzeba |
| | t2+1 | |
pociągnąć przekształcanie tego arcusa ....
3 lut 18:25
Arek3miasto: czyli u góry będzie całką z cos x czyli sinx a na dole co?
3 lut 18:25
Arek3miasto: Ktoś pomoże?
3 lut 18:28
konrad: kolega pigor napisał Ci rozwiązanie
3 lut 18:31
Arek3miasto: i to co ma na czerwono jest to wynik? czy jeszcze trzeba coś napisać?
3 lut 18:32
konrad: to jest wynik
3 lut 18:33
konrad: przy czym można go jeszcze zapisać np. tak tan−1sin x+C
3 lut 18:34
Arek3miasto: dzięki
3 lut 18:37