matematykaszkolna.pl
bryły obrotowe impres: Witam mam mały problem mam do rozwiązania kilka zadań związanych z bryłami obrotowymi niestety kompletnie tego nie rozumiem a sa one mi potrzebne oto jedno z nich. 1. Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawie 56cm i 28cm oraz wysokości 25cm. Wysokość graniastosłupa H=10cm. Oblicz pole powichrzeni całkowitej bryły
31 mar 09:29
xpt: Pole powierchni całkowitej bryły to 2 x Pole podstawy i pole powierzchni ścian bocznych. Pole powierzchni podstawy (czyli tego trapezu) powinieneś umieć wyliczyć. Musisz znać też długość ramion trapezu − również powinieneś umieć obliczyć. Pole powierzchni bocznej to pola 4 prostokątów o wymiarach: 1. krótsza podstawa trapezu razy wysokość graniastosłupa 2. dłuższa podstawa trapezu razy wysokość graniastosłupa 3. ramię trapezu trapezu razy wysokość graniastosłupa 4. ramię trapezu trapezu razy wysokość graniastosłupa na czerwono zaznaczone zostały wymiary, które są w trapezie. na niebiesko została oznaczona wysokośc graniastosłupa emotka Wystarczy zsumować te 4 prostokąty i dodać 2 pola podstawy. A! taka mała uwaga − graniastosłup nie jest bryłą obrotową. Bryły obrotowe to np. kula, walec, stożek, sfera, półkula, itd.
31 mar 09:40
impres: hmmm dzięki ale za wiele mi nie pomogłeś
31 mar 10:52