Planimetria
...: Potrzebny RYSUNEK
Bok rombu ABCD ma dlugosć 5√5. Punkty M i N są środkami boków odpowiednio AB i AD. Proste
zawierające odcinki BN oraz BM są prostopadle , a kąt DAB jest ostry. Oblicz pole rombu.
Proszę o rysunek, bo nie wiem o co chodzi z tym, że "Proste zawierające odcinki BN oraz BM są
prostopadle "
3 lut 17:30
...: pomoże ktoś? mi się wydaje, że taki kąt nie istnieje, może źle zaznaczam...
3 lut 17:42
Basiek :
3 lut 17:49
Basiek : Coś takiego

? Ten kąt prosty to wyszedł mi taki, że nic tylko zazdrościć....
3 lut 17:50
Artur z miasta Neptuna:
taka konstrukcja nie jest możliwa ... jest błąd w zadaniu ... nie możliwe jest, aby NB⊥MB ∧
ABCD to romb
3 lut 17:51
...: No właśnie. Tylko, że to nie możliwe żeby tu było 90 stopni. Jak wielki by ten trapez nie
był...
3 lut 17:53
Artur z miasta Neptuna:
bo jeżeli AB zrobimy równolegle do ekranu/kartki (w poziomie), to aby BN ⊥ BM to BN musi być w
pionie. W takim razie połowa boku AD musi być dłuższa niż bok AB −−−− sprzeczność bo |AB| =
|AD| (dla rombu).
3 lut 17:53
Basiek : No właśnie widać, że to nie wyjdzie, bo rysunek jest w miarę poprawny, a kąta prostego tam nie
będzie nigdy. Coś jest nie tak
3 lut 17:54
Artur z miasta Neptuna:
Rysunek poprawny poza kątem prostym ... Nie wiem skąd to zadanie ... ale jest ono błędnie
podane −−− patrz mój dowód "na szybkiego".
3 lut 17:55
...: No czyli nie robię tego zadania. Jedno mniej

Mam jeszcze problem z kilkoma zadaniami, ale żeby nie straszyć to wrzucę na razie tylko jedno

Przez punkt przecięcia się przekątnych trapezu ABCD o podstawach AB i CD poprowadzono prostą
równoległą do BC przecinającą tę samą podstawę w punkcie R. Wykaż, że |AE|=|RB|
3 lut 17:57
Artur z miasta Neptuna:

Zrobisz ... w sensie pokażesz że jest to niemożliwe.
Dowód −−− rysunek jak wyżej.
| | |AD| | | |AB| | |
Niech NB ⊥ MB i |AN| = |
| = |
| i |AB| = 5√5 |
| | 2 | | 2 | |
|AN|
2 = |AB|
2+|BN|
2
| 25*5 | | 375 | |
| = 25*5 + |BN|2 ⇔ |BN|2 = − |
| −−−− sprzeczne |
| 4 | | 4 | |
c.k.d.
3 lut 18:05
Basiek : Co znaczy skrót "c.k.d.", bo ciekawa jestem? :<
3 lut 18:10
Artur z miasta Neptuna:
co kończy dowód
3 lut 18:11
Basiek : Dobra, oświeciło mnie "co kończy dowód"?
3 lut 18:11
...: Poproszę jeszcze o tak samo piękny dowód drugiego podyktowanego przeze mnie zadania
3 lut 18:20
...: Znajdzie się jakiś chętny by rozwiązać te o to piękne zadanie:
Przez punkt przecięcia się przekątnych trapezu ABCD o podstawach AB i CD poprowadzono prostą
równoległą do BC przecinającą tę samą podstawę w punkcie R. Wykaż, że |AE|=|RB|?
3 lut 18:32
Artur z miasta Neptuna:

Coś tu 'nie teges'
Chyba, że punkt E to nie jest punkt przecięcia się przekątnych
Poza tym, co oznacza stwierdzenie 'przecinającą tę samą podstawę' −−− tę samo co 'kto/co' ? Bok
BC ? Bok BC nie przecina żadnej podstawy, a jeżeli nawet to przecinałby obie

Gołym okiem widać z rysunku, że dla takiego umieszczenia punktów |AE| ≠ |RB|
3 lut 18:40
...: Sorry, wcięło mi pól zadania... Całość brzmi tak:
Przez punkt przecięcia się przekątnych trapezu ABCD o podstawach AB i CD poprowadzono prostą
równoległą do AD, przecinającą podstawę AB w pkt. E oraz prostą równoległą do BC przecinającą
tę samą podstawę w punkcie R. Wykaż, że |AE|=|RB|
6 lut 22:39
...: poszukuje chętnych
6 lut 22:56
...: może jutro znajdę
6 lut 23:26
Artur z miasta Neptuna:

aaaa ... no to inaczej to wygląda teraz

... zadanko nie jest trudne, już pokazuję.
Oznaczenia:
h
1 i h
2 −−− wysokości trójkątów (odpowiednio) SDC i SAB (lub jak wolisz − odległości punktu S
od danych podstaw trapezu)
a, b −−− długości podstaw (odpowiednio) AB i CD
a' = |AE|
a'' = |RB
Zauważasz, że:
1. Δ
AES ∼ Δ
CFS (te same kąty)
2. Δ
BRS ∼ Δ
DGS (te same kąty)
3. |AE| = |DF| ⋀ |RB| = |GC|
korzystasz z 1 oraz 3.
| |AE| | | |CF| | | |AE| | | b − |DF| | | |AE| | | b−|AE| | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| h2 | | h1 | | h2 | | h1 | | h2 | | h1 | |
| | a' | | b−a' | | h1 | | h1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ b−a' = a' |
| ⇔ b = a'(1+ |
| ) |
| | h2 | | h1 | | h2 | | h2 | |
korzystasz z 2 oraz 3.
| |RB| | | |DG| | | |RB| | | b − |GC| | | |RB| | | b−|RB| | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| h2 | | h1 | | h2 | | h1 | | h2 | | h1 | |
| | a'' | | b−a'' | | h1 | | h1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ b−a'' = a'' |
| ⇔ b = a''(1+ |
| ) |
| | h2 | | h1 | | h2 | | h2 | |
czyli:
| | h1 | | h1 | |
a'(1+ |
| ) = b = a''(1+ |
| ) |
| | h2 | | h2 | |
| | h1 | | h1 | |
a'(1+ |
| ) = a''(1+ |
| ) |
| | h2 | | h2 | |
a' = a''
C.N.W.
7 lut 09:25
Vax: Można trochę szybciej, (korzystam z rysunku wyżej) niech Q będzie punktem przecięcia AD i BC,
wtedy trójkąty ABQ i ERS są jednokładne, niech X będzie środkiem tej jednokładności, wtedy X
jest punktem przecięcia QS i AE (jednokładność przekształca S na Q i E na A) skąd X jest
środkiem AB (wynika to szybko z Twierdzenia Cevy i Talesa) i z definicji jednokładności,
jeżeli k jest skalą to XA = k*XE , XB = k*XR czyli k*XE = k*XR ⇔ XE = XR a stąd AE = RB cnd.
7 lut 17:49
...: dzięki za pomoc

Tak jak wcześniej wspomnialem mam jeszcze kilka zadań z którymi mam problem. O to jedno z nich:
Z wierzchołka kąta rozwartego rombu opuszczono dwie prostopadle do jego boków. Długość każdej
prostopadłej jest równa a, zaś odległość między spodkami tych prostopadłych jest równa b.
Oblicz pole rombu.
Jakieś strasznie skomplikowane obliczenia mi wychodzą gdy używam samych pitagorasów i tw.
cosinusów. Przydałby się jakiś łatwiejszy sposób
7 lut 21:47
...: to może dzisiaj ktoś?
8 lut 19:01
...: i?
8 lut 20:37
...: ghm, ghm
8 lut 21:22