dziedzina funkcji
BLAZEJ_505: mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze wyznaczyłem dziedzinę funkcji:
a)y=2x+7−√x D:x∊<o,+∞)
b)y=6x2−6x+9 D:x∊R\{3}
c) y=√2x−7+2x+7 D:x∊<23,∞)
d) y=Ix+1I+3 D:x∊R
e) y=6I2x−3I D:x∊R\{32}
f) y=4x2−3x+8 D:x∊R
g)y=4x+112Ix+3I−6 D;x∊R\{0,−6}
hy=5xx2+8x D:x∊R\{0,−8}
3 lut 17:26
Basiek : Mhm
3 lut 17:30
BLAZEJ_505: tzn. że dobrze ?
3 lut 17:30
Basiek : A Ty myślałeś, że co znaczy?

Oczywiście, że znaczy, że dobrze
3 lut 17:33
BLAZEJ_505: w tym problem że nie myślałem
3 lut 17:34
Basiek : Ale czekaj

Co ja pacze?
c) 2x−7≥0 ∧ x≠−7
3 lut 17:36
BLAZEJ_505: ale założenie z mianownika jest że x+7≠0, więc po prostu 2x−7>0
3 lut 17:40
Basiek : Nie: po 1. większe LUB równe.
2x−7≥0 drugi warunek można faktycznie pominąć, ale chciałam CI całośc do tego jednego
| | 7 | | 2 | |
wypisać.... czyli 2x−7≥0 ⇔ x≥ |
| , dlaczego masz tam |
| ? |
| | 2 | | 3 | |
3 lut 17:43
BLAZEJ_505: głupi ja źle przepisałem przykład c) y=√2x−3+2x+7
3 lut 17:43
Basiek : | | 3 | |
To teraz będzie D=< |
| , +∞) |
| | 2 | |
3 lut 17:44
BLAZEJ_505: dzięki Basiek
3 lut 17:48
Basiek : Nie ma problemu
3 lut 17:51