Rozwiąż:
Kasia_3m: Rozwiąż:
x4+x3−2=0
nie wiem co tu przed nawias wyciągnąć, jak to robić
3 lut 17:01
ICSP: buu nudne. Na oko widać że (−1) jest pierwiastkiem. Podziel ten wielomian przez (x+1)
3 lut 17:03
ICSP: albo od razu napisz że przykład jest albo źle przepisane albo jest w nim błąd.
3 lut 17:03
ICSP: P.S. jednak jeżeli bardzo chcesz robić to :
x1 = 1
bo w(1) = 0
dzielisz przez (x−1)
3 lut 17:04
Kasia_3m: to x3 nie jest pewne co mogło by tam być innego? Bo źle z tablicy przepisałam chyba
3 lut 17:04
ICSP: x2 mogło być ewentualnie.
3 lut 17:05
Kasia_3m: no to tak będzie a co to zmienia?
x4+x2−2=0
3 lut 17:06
Kasia_3m: x2(x2+1)−2=0
3 lut 17:07
3 lut 17:07
Kasia_3m: dzięki jadę z koksem
3 lut 17:08
Artur z miasta Neptuna:
x
4 + x
2 − 2 = 0
t= x
2, t≥0
t
2+t−2=0
t
1=...
t
2=...
i masz rozwiązania
to właśnie zmienia
3 lut 17:12
Kasia_3m: t1=−2 nie należy do dziedziny
t2=−1
x2=1
x=1 x=−1
Czyli rozwiązaniem tego równania będą liczby 1 i −1
3 lut 17:14
ICSP: t2 = 1
rozwiązania ok.
3 lut 17:19