wyznacz wzór prostej
DZIADZIA: do prostej należy A=(2√2,√3−1) wskaż rownani w prostej
√3−1=a*2√2+b i nie wiem co dalej?
3 lut 15:44
Huckleberry:
Nic więcej w zadaniu nie ma?
3 lut 15:47
Rafał274: Bierzemy sobie dowolny punkt, np : B(0, 0).
Otrzymujemy układ równań :
Równanie naszej prostej to :
3 lut 15:56
DZIADZIA: musiałem wyskoczyc do apteki
3 lut 16:22
DZIADZIA: Rafał dzieki ale muszę cię zmartwić bo prawdiłowa odp to
y=√32x−2
3 lut 16:23
ICSP: za mało danych.
3 lut 16:35
DZIADZIA: Wskaż równanie prostej,do której należy punkt A=(2√3 ,√3−1)
3 lut 16:44
ICSP: jeden punkt to za mało. Musi być coś jeszcze.
No chyba że to jest zadanie typu a,b,c,d
3 lut 16:45
DZIADZIA: tak tylko to jest a b c d
tylko zawsze mi wychodziło pisanie a teraz coś się pokickało poczekaj próbuje
3 lut 16:49
ICSP: eżeli nie widzisz od razu odpowiedzi to musisz po prostu sprawdzać po kolei.
Za x wstawiasz pierwszą współrzędna punktu. Za y drugą. Jak nie wyjdzie sprzeczność to znaczy
ze masz odp.
3 lut 16:51
Basiek : Niektóre zadania mają za mało danych, żeby to obliczyć

I chodzi w nich o to, żeby sprawdzić,
która z odpowiedzi− a, b, c , czy d pasuje. Zazwyczaj jest to kwestia podstawień. Tak jak
ostatnio liczyłam, liczyłam... takiee długie przekształcenie, a wystarczyło podstawić tam
bodajże 8

To jedni z takich zadań.

To jest zdaje się jedno z tych zadań.
3 lut 16:52
DZIADZIA:
A y=−√3{6}/6x+√3
B y=12x−1
C y=√3/2x−2
D y=3−√3/6x
3 lut 16:53
Basiek : Teraz podstawiasz współrzędną x, punktu A do każdej z tych funkcji− ma Ci wyjść druga
współrzędna (czasem ma trochę inną postać i trzeba poprzekształcać np.) Licz
3 lut 16:55
DZIADZIA: y=a2√3+b...
3 lut 17:00
DZIADZIA: nie umiem:(
3 lut 17:04
Basiek : Wstawiasz x do odpowiedzi: A B C i D


!
3 lut 17:05
DZIADZIA: np odp C
y=u√3{2}*2√3 −2=1 i co mam z tego wiedziec?
3 lut 17:14
Basiek : 
No, że do funkcji należy pkt (2
√3,1), ale nie jest to Twój punkt A przecież...
3 lut 17:19
DZIADZIA: | 24√3 | |
| =U{ √3{2}} ale skąd −2  ? |
| 48 | |
3 lut 17:21
Basiek : Jakie minus?...
3 lut 17:22