Prawdopodobieństwo
Łukasz: Podczas festynu szkolnego zorganizowano loterię fantową. Wśród 1 000 losów znajduje się 150
losów wygrywających. Karol zakupił dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co
najmniej z zakupionych losów jest wygrywający? Wynik zaokrąglij do części setnych.
Ω=1 000
A= 150
Dobrze to policzyłem?
3 lut 15:24
Aga1: Źle
3 lut 15:25
Artur z miasta Neptuna:
no nie da się ukryć, że źle.
3 lut 15:32
Łukasz: Już wiem, dlaczego źle. Bo to policzyłem ogólne prawdopodobieństwo wygranej.
3 lut 15:35
Artur z miasta Neptuna:
... dla 1 zakupionego losu.
3 lut 15:36
Aga1: Zauważ, że kupujesz 2 losy, a nie jeden
3 lut 15:37
pigor: ...

jak rozumiem "zjadłeś" w treści liczbę 1, co ? , wtedy np. tak :
jeśli
A − zdarzenie co najmniej 1 los jest wygrywający , to
A' − 0 (zero ) wygrywających (zdarzenie przeciwne) , więc
| | | | 850*849 | |
= 1− |
| = 1 − |
| = |
| | | | 1000*999 | |
| | 721650 | |
= 1− |
| = 1−0,722372372 = 0,28=28% z dokładnością do  0,01=1% |
| | 999000 | |
3 lut 15:41
Łukasz: Tylko jest mały problem, bo w ogóle nie rozumie tego zapisu
3 lut 15:52
pigor: twój wybór, możesz to olać, albo zajrzeć do podręcznika, zeszytu itp , nie wiem ja już ci nic
nie poradzę , bo ja nie mam zamiaru czasu tracić na tłumaczenie "ci" iitp. itd.
3 lut 16:13
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... szczerze ... ja też bardzo szybko olewałem sposób zapisu i robiłem na 'chłopski
rozum'

Łukasz −−− ogólnie procedura jest prosta ... musisz policzyć jakie jest prawdopodobieństwo, że
jest dokładnie 1 wygrywający + dokładnie 2 wygrywające. Wyliczasz to wprost
| | p*q*2 | | p*(p−1) | |
( |
| + |
| ) |
| | 1000*999 | | 1000*999 | |
| | q*(q−1) | |
lub z przeciwnego, czyli 0 wygrywających (1 − |
| ) |
| | 1000*999 | |
gdzie p = 15, q = 85
3 lut 17:10
lubie placki: 
lizac lizac
19 paź 13:35
lubie placki:
19 paź 13:36