ekstrema
Karo: ekstrema
dziedzina: D
f ∊ R \{0}
obliczam pochodna
pochodna sie zeruje dla x = −1 i x = 1 i nie wiem co z 0 (nie nazlezy do dziedziny )?
wykres znakow rysuje z prawej strony od góry i niechce mi wyjsc

wykres bedzie przecinał 0
czy bedzie sie odbijal?
3 lut 15:22
Karo: up
3 lut 15:25
Krzysiek:

2x
4 −2 =2(x
4 −1) =2(x
2 −1)(x
2 +1)=2(x−1)(x+1)(x
2 +1)
więc x=−1 min
x=1 min
3 lut 15:26
Karo: dlaczego przecina 0?
3 lut 15:27
Artur z miasta Neptuna:
wykres Krzyska super ale ... ale w 0 musi być zaznaczone 'o', że w tym punkcie pochodna nie
przyjmuje wartości
widać od razu, że w granice dla x→0− oraz x→0+ wynoszą +∞
3 lut 15:29
Krzysiek: | | 2x4 −2 | |
ponieważ: |
| zamieniasz na: (2x4 −2)x3 i rysujemy tzw. 'wężyk' |
| | x3 | |
3 lut 15:30
Krzysiek: no tak, Artek, ale ten punkt nam do niczego nie jest potrzebny więc tego nie zaznaczałem
3 lut 15:30
Karo: ale dlaczego przecina 0 a nie odbija sie?
3 lut 15:31
Krzysiek: ponieważ, potęga jest nieparzysta
3 lut 15:32
Artur z miasta Neptuna:

nie nie ... Krzysiek mi chodzi o (rysunek)
jeżeli się nie "wyłączy" 0 z pochodnej to szkic jest źle zrobiony = punkty trza "upitolić"
3 lut 15:35
Krzysiek: szkic jak sama nazwa wskazuje to rysunek poglądowy, a nie wykres naszej funkcji, więc ja nie
powiedziałbym, że szkic jest źle zrobiony bo interesuje nas znak pochodnej w innych punktach.
Ale to też zależy jak kto się uczył.
3 lut 15:37
Aga1: Musisz wiedzieć, gdzie pochodna przyjmuje wartości dodatnie , a gdzie ujemne, więc
rozwiązujesz nierówność f'>0 oraz f'<0 i 0 musisz zaznaczyć , a w odpowiedzi uwzględniasz
dziedzinę.
3 lut 15:48