Rozwiąż nierówność:
Kasia_3m: Rozwiąż nierówność:
wartość bezwzględna z całości jest:
3 lut 15:12
Kasia_3m: już robię tylko powiecie czy dobrze
3 lut 15:12
Aga1: | x+4 | | x+4 | |
| ≥2 lub |
| ≤−2, x≠−5. |
| x+5 | | x+5 | |
3 lut 15:14
3 lut 15:14
Artur z miasta Neptuna: zał. x ≠−5
więc masz:
|x+4| ≥2|x+5| .... mnożysz przez |x+5|, a nie (|x+5|)
2 ... bo wiesz, że |x+5| >0
i rozwiązujesz (na trzy przypadki i lecisz)
3 lut 15:14
Kasia_3m: Aga1 ma dobrze?
3 lut 15:16
Kasia_3m: ?
3 lut 15:19
Kasia_3m: Mogę tak jak aga?
3 lut 15:21
Aga1: Wydaje mi się, że moim sposobem szybciej dojdziesz do celu, niż sposobem Artura.
Obydwa sposoby poprawne, więc masz w czym wybierać, a może pigor zaproponuje jeszcze coś
innego
np. korzystając z wł. IaI2=a2
3 lut 15:21
Kasia_3m: no właśnie Aga Twój jest taki w sumie prostszy : )
3 lut 15:22
Aga1: Przez analogię do przykładu I2x−3I>2
też można z przypadkami, ale po co, jak jest krótszy sposób?
3 lut 15:24
Kasia_3m: Aga a w przykładzie np:
|{x+4}{x−5}|≤−1
Robimy tak samo czyli:
tak?
3 lut 15:25
Aga1: Nie
3 lut 15:26
Kasia_3m: sorka w przykładzie:
3 lut 15:26
Aga1: Ix+2<−1 odp nierówność sprzeczna, brak rozwiązań.
3 lut 15:27
Kasia_3m: Nie rozumiem
3 lut 15:27
Aga1: odp.Nie ma rozwiązań.
3 lut 15:27
Kasia_3m: dlaczego ? wiem, że jak to 15.25 rozpiszę to sumie nic nie wychodzi?
Mogłabyś to 15.27 wytłumaczyć?
3 lut 15:29
Aga1: Nie ma liczb rzeczywistych, których wartość bezwzględna jest liczbą ujemną.
Zawsze IaI≥0
IaI=0⇔a=0
3 lut 15:29
Kasia_3m: to jak będzie w podobnym przypadku co na początku tego postu ale ze zmienionym znakiem czyli:
3 lut 15:32
Kasia_3m: Tu mogę rozpisać tak jak 15.14 tak?
3 lut 15:34
Kasia_3m: ?
3 lut 15:36
Kasia_3m: Aga odpowiesz mi?
3 lut 15:38
Artur z miasta Neptuna:
1. x< −5 (wtedy oba wyrażenia <0)
2. −5[C<]]x<−4 (wtedy tylko w |x+4| zmieniasz znak)
3. x≥−4 (opuszczasz |..| bez zmiany znaków)
3 lut 15:38
Artur z miasta Neptuna:
2. −5<x<−4 (wtedy tylko w |x+4| zmieniasz znak)
3 lut 15:39
Aga1: odp. x∊R−{−5}( każda liczba należąca do dziedziny jest rozwiązaniem tejnierówności
3 lut 15:40
Kasia_3m: hmmm Aga Tobie to jakoś łatwo idzie
3 lut 15:45