Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji
Korkitaczer: Zbadaj monotoniczość i ekstrema funkcji f(x)=x−ln(1+x)
3 lut 14:44
Korkitaczer: Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu.
3 lut 14:44
3 lut 14:47
Korkitaczer: f(x)=x−ln(1+x)
f'(x)=1−11+x*(1+x)'
f'(x)=1+x1+x−11+x
f'(x)=x1+x
f'(x)=0⇔x1+x=0⇔1+x=0⇔x=−1
czyli wychodzi na to że funkcja ma maksimum w punkcie x=−1. dobrze zrobiłem ?
3 lut 15:11
3 lut 15:15
Korkitaczer: wykresem będzie prosta, czyli nie ma minimum ani maksimum tak ?
3 lut 15:25
Krzysiek:

| | x | |
nie, |
| zamieniasz na: x(1+x) , z założeniem, że x≠−1 |
| | 1+x | |
więc w punkcie 0 mamy min
3 lut 15:29
Korkitaczer: aha, rozumiem. dziękuje za pomoc
3 lut 15:36