stożek wpisany w kulę. oblicz V
bg: kąt zawarty między tworzącymi stożka jest równy 2α a promień jego podstawy jest równy R.
oblicz objętość kuli wpisanej w ten stożek!
Eta:
Narysuj przekrój osiowy tego stożka,
otrzymasz trójkąt równoramienny o podstawie 2r
gdzie r −− promień podstawy stozka.
kąt 2α −− między tworzącymi
i okrąg wpisany w ten trójkąt w przekroju
H − wysokość stożka
teraz ze wzoru sinusów najprościej wyliczyć r −− st.
2rsin2α = 2R
to: 2r = 2R*sin2α => r = R*sin2α
teraz H wyliczamy z trójkąta prostokątnego o kącie tylko
α
( widzisz chyba to z rysunku)
zatem:
rH = tgα to H =
rtgα
pozostaje tylko podstawić do wzoru na V
i obliczyć
możesz też zapisać sin2α= 2sinαcosα
to wynik na V będzie bardziej elegancki
( bo skróci się sinα bo α≠0
bo by istniał taki stożek to α€(0,90
o)