ee: Jak rozwiązać takie rownanie: 1/sin x = 1/sin4x?
W przedziale <-π; π>
przede wszystim chodzi mi o to, jak rozpisać sin4x..
2 maj 14:40
Jakub: skorzystaj ze wzorów
sin2α = 2 sinα cosα
cos2α = cos2α - sin2α
sin4x = sin 2(2x) = 2sin2xcos2x = 2sinxcosx (cos2x-sin2x)
teraz za sin2x daj 1-cos2x
dalej już łatwo
2 maj 14:50
ee: Dziekuje

ale mam teraz watpliwosci.. czy przed
2sinxcosx (cos2x-sin2x)
nie powinno byc jeszcze *2?
Bo po podstawieniu sin2x=2sinxcosx brakuje mi chyba wlasnie tego..
2 maj 15:07
Jakub: oczywiście, mój błąd
2 maj 15:11