| 2−2+3 4n | ||
limn→∞ | = | |
| 3n+22n+1 |
| |||||||
= | |||||||
| 3n+4n 4 |
| 0+0 0 | |||||||||||||||||
= | =0 | |||||||||||||||||
| 0+1 0 |
| 3 | ||
jak dla mnie granica to jest: | , (podzieliłem licznik i mianownik przez 4n ) | |
| 4 |
| ab | a | |||
jeżeli masz: a*b i dzielisz to przez np. przez c to masz: | a nie: | |||
| c | c |
| b | ab | |||
* | = | ! | ||
| c | c2 |
| n | 3 | |||
zreszta od kiedy jak masz n*3 to robisz | * | ![]() | ||
| 4n | 4n |
| 4n | ||
lim 1/(4n+1) + 3* | = 0 + 3*1 = 3 −−−− tam w mianowniku jest 4n a nie 4n | |
| 4n |