Losowanie prawdopodobieństwo
Patri: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
dwie cyfry i tworzymy liczby dwucyfrowe, przyjmując, że pierwsza losowana cyfra jest cyfrą
dziesiątek, a druga jedności.
Oblicz prawd. zdarz.:
1. uzyskano liczbe parzystą
2. uzyskano liczę podzielna przez 3
3. uzyskano liczbę większą od 75
3 lut 14:24
Patri: już sam zrobiłem
3 lut 14:35
Patri: a)
1.
Ω=9*8
A=5*4+4*3 ?
2.
Ω=9*8
A=20 − liczyłam pary "na piechotę" − czy jest inny sposób?
3.
Ω=9*8
A=3*8−5 lub A=1*3+2*8 pewnie dobrze...
3 lut 14:35
Patri: Czy jest nas dwoje o tym samym nicku?
3 lut 14:36
hleb: źle to robisz, poszukaj na stronie wskazówek
3 lut 14:37
Patri: b)
1.
Ω=9*9
A=9*4 ?
2.
Ω=9*9
A=23 ?
3.
Ω=9*9
A=22 ?
3 lut 14:40
Artur z miasta Neptuna:
1.
2.
3.
tak wyglądają prawdopodobieństwa
3 lut 14:40
Patri: Wiem, myślałam, że to oczywiste, dlatego chciałam tylko sprawdzenia zbioru A...
3 lut 14:42
Patri: Artur, proszę Cię, wyjaśnij mi rozumowanie dla 2a.
Masz widzę szybszy sposób na ogarnięcie tego...
3 lut 14:43
Artur z miasta Neptuna: Poprawa do 2.
3 lut 14:45
Artur z miasta Neptuna:
2a ...
losujesz liczbę podzielna przez 3 (3 możliwe) to w drugim też musi być podzielna przez 3 (2
możliwe) + losujesz niepodzielna przez 3 (6 możliwych) a w drugim musi być on niepodzielna
przez czy, ale o inne reszcie z dzielenia (3 możliwe)
wyjasnienie ... chodzi oto, że jak w pierwszej wylosujesz 1, 4 lub 7 (każda z dzielenia przez
trzy da resztę 1) to w drugim musisz wylosować 2, 5, lub 8 (by suma reszt = 3 co daje
podzielność przez 3) i na odwrót.
3 lut 14:48