Jaka kwote otrzyma po 10 latach?
Slawek: Pracownik co roku wpłaca na konto bankowe kwotę 1200 złotych przez 10 lat. Jaką kwotę zgromadzi
jeśli rachunek oprocentowany jest na 6% z roczną kapitalizacja odsetek?
3 lut 14:22
Aga1:
po roku 1200*1,06
dopłacił 1200 i ma 1200+1200*1,06=1200(1+1,06)
po dwóch latach (1200+1200*1,06)*1,06=1200*1,06+1200*(1,06)2=1200(1,06+(1,06)2)
Znów dopłacił 1200zł i po trzech latach ma 1200(1,06+(1,06)2+(1,06)3)
A po 10 latach ile?
Zauważ, że w nawiasie jest suma skończonego ciągu geometrycznego, w którym
a1=1,06 i q=1,06
n=10.
4 lut 10:27