Rzuty kostką, prawdopodbieństwo.
Patri: Rzucamy 2 razy kostkę do gry. Oblicz prawd. zdarzenia:
a) suma oczek podzielna przez 4
Ω=36
A=9 bo {(3,1),(2,2),(1,3),(2,6),(3,5),(4,4),(5,3),(6,2),(6,6)}
P(A)=936=14
Tak?
3 lut 14:17
Artur z miasta Neptuna:
tak
3 lut 14:19
Patri: b) w pierwszym rzucie uzyskane większą liczbę oczek niż w drugim
Ω=36
B=21
P(C)=712
Mogę prosić o sprawdzenie mnie?
c) iloczyn oczek jest podzielny przez 2 lub przez 3
Ω=36
C=32
P(C)=89
Pytanie − czy jest inna metoda niz liczenie par "na piechotę"?
3 lut 14:20
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
b) = (1− |
| )/2 więc coś nie tak zrobiłeś |
| | 6 | |
3 lut 14:23
Artur z miasta Neptuna:
c) dobrze
3 lut 14:26
Patri: ... treść...moja wina
P(C)=1536 to się zgadza
treść brzmiała:
w pierwszym rzucie uzyskane większą liczbę oczek niż w drugim lub uzyskano parzystą liczbę
oczek w każdym rzucie.
tutaj mam P(C')=712
W ciekawy sposób zapisałeś wynik, powiesz jakie rozumowanie za tym stoi?
3 lut 14:30
Patri: Ja liczyłam wszystkie pary "na piechotę". Ty chyba inaczej?
3 lut 14:31
Patri: Podbijam
3 lut 14:37