maxima i minima funkcji tabelka z przedziałami rośnie maleje
Bart: witam, mam problem z rozwiązaniem 2 przykładów a nigdzie nie mogę znaleźć analogicznych
przykładów
1) f(x)=x4−8x2
2) f(x)=6x2−x4
dokładne polecenie to:
określ przedziały w których funkcja "f" jest rosnąca lub malejąca, znajdź minima i maxima
funkcji, naszkicuj wykres funkcji
proszę pomóżcie mi i w miarę możliwości wytłumaczcie od a do z
z góry dziękuję
3 lut 14:13
3 lut 14:14
Bart: dzięki Krzysiek
próbowałem w ten sposób z tym walczyć i nie mam pojęcia co i jak tam wpisywać
w 1 przykładzie dochodzę do momentu
f(x)=x
4−8x
2
f'(x)=4x
3−16x
f'(x)=4x(x
2−4)
f'(x)=4x(x−2)(x+2)
no i z tego wychodzi mi 2 i −2 tyle że nie wiem co dalej z wzorów na minimum i maximum wychodzi
mi
maximum f(−2)=−8
minimum f(2)=−8
czy to jest dobrze

i co dalej mam z tym zrobić?
3 lut 14:23
Krzysiek:

więc w punkcie x=−2 funkcja przechodzi z minus w plus więc jest min
dla x=0 plus w minus więc max
x=2 jest min
f' (x) > 0 −funkcja rosnąca, możesz z wykresu odczytać (wtedy gdy wykres jest nad osią )
podobnie kiedy malejąca
3 lut 14:34
Bart: wielkie dzięki
a jakbyś mi jeszcze powiedział skąd wiadomo, że akurat w −2 funkcja przechodzi z minus w plus

wiem głupie pytanie ale już się w tym wszystkim gubię
i czy to 0 tam wychodzi z tego, że przed nawiasami jest 4x

3 lut 14:37
Krzysiek: funkcja w sensie wykres pochodnej funkcji.
dla x=−2, pochodna na lewo jest pod osią czyli ujemna (czyli funkcja jest malejąca) , po prawej
jest dodatnia(czyli funkcja jest rosnąca )
więc np. wyobrażasz sobie parabolę i funkcja maleje potem rośnie więc w tym punkcie jest
minimum lokalne
tak, zaznaczasz wszystkie miejsca zerowe pochodnej i rysujesz tzw. 'wężyk '
3 lut 14:47
Bart: wielkie dzięki
mam nadzieję rozbroję całą resztę i ogarnę to jakoś

jeszcze raz dziękuję
3 lut 14:51