Funkcje trygonometryczne
Pomocy: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a.Oblicz
długość pozostałych boków.
na =
√6, cosα = 0,5
i skorzystałam z tego :
sin
2 α+cos
2 α = 1
sin
2 α = 0,75
i nie wiem jak wyciągnąć z tego pierwiastek

i nie wiem co dalej
30 mar 22:44
Pomocy: zamiast na ma byc a = √6
30 mar 22:44
kamil: podpowiadam
30 mar 22:46
kamil: z tego wyniku wiesz ze α ma 60 stopni a dalej mozesz zrobic przy uzyciuwlasnosci trojakta
o katach 30,60,90
30 mar 22:48
Pomocy: a skad wiem ze ma 60 ?
30 mar 22:51
Pomocy: okej juz wiem ; * DZIEKUJEE !
30 mar 22:52