Limek
Zuzik Piskorz: | | ex+x2 | |
lim do nieskończoności dla |
| |
| | ex | |
3 lut 14:08
Zuzik Piskorz: pomóżcie
3 lut 14:15
Krzysiek: dzielisz licznik i mianownik przez e
x ,
| | x2 | |
i granicę: |
| z de l'hospitala można (ogólnie funkcja wykładnicza szybciej zmierza |
| | ex | |
do nieskończoności więc ta granica to 0 )
więc granica całości to 1
3 lut 14:17
Artur z miasta Neptuna:
| | x2 | | 2x | |
... = 1+ lim |
| = // z reguly d'Hospitala // = 1 + lim |
| = // z reguly |
| | ex | | ex | |
| | 2 | | 2 | |
d'Hospitala // = 1 + lim |
| = 1 + [ |
| ] = 1 + 0 = 1 |
| | ex | | ∞ | |
3 lut 14:18
Zuzik Piskorz: a
lim−> N+
lim X√x
3 lut 14:20
Artur z miasta Neptuna:
co to jest N+ ?
3 lut 14:21
Zuzik Piskorz: do tego zmierza lim chyba liczby naturalne dodatnie
3 lut 14:23
Krzysiek: zapewne jest 0+ bo korzysta się z przekształcenia do obliczenia tej granicy: ab =eb lna
, więc a>0
3 lut 14:25
Zuzik Piskorz: czyli jak być powinno?
3 lut 14:26
Artur z miasta Neptuna:
dowolna liczba naturalna dodatnia ?
3 lut 14:27
Zuzik Piskorz: tak
3 lut 14:27
Artur z miasta Neptuna:
granica czegoś takiego nie istnieje ... x
√x jest funkcją rosnącą:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x%5E%28sqrt%28x%29%29
więc granica dla każdej liczby naturalnej dodatniej będzie inna
więc albo granica (jedna dla wszystkich przypadków) nie istnieje, albo coś źle zapisałaś
granicę (x−> N
+)
3 lut 14:30
Zuzik Piskorz: a możesz mi jeszcze z inneych wątków te ∑

?
3 lut 14:31
Zuzik Piskorz: a co to jest U albo V +
3 lut 14:32
hleb: Artur źle to tłumaczysz
3 lut 14:36
Zuzik Piskorz: nieistotne potrzebuje dwa zadania z ∑ jeszcze
n=1
n=n
3 lut 14:38
Krzysiek: zastosuj kryterium d'Alemberta (jeżeli masz zbadać zbieżność )
3 lut 14:42
Zuzik Piskorz: czyli

ja miakam tylko dwumian newtona odnośnie ∑, a nic innego noie umiem
3 lut 14:48
Zuzik Piskorz: Ostatnia pomoc i adres poproszę, żeby wysłac czekolade
3 lut 14:51
3 lut 15:02
Zuzik Piskorz: tylko, że ja nadal nic nie wiem
3 lut 15:03
Zuzik Piskorz: czyli że mam dzielić każdy czynnik przez to co mianowwniku?
3 lut 15:04
Krzysiek: (w mianowniku jest potęga )
i liczysz odpowiednią granicę
3 lut 15:11