obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi
Ola: Jeśli mógłby ktoś przybliżyć mi o co w tym zadanku chodzi i co po kolei należy robić to bym
była bardzo wdzięczna . To jest zadanie z całek....
y=x2−1, y=2
3 lut 13:55
Krzysiek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7By%3Dx%5E2-+1+%2C+y%3D2+%7D
obszar możesz podzielić na 2 jednakowe obszary
'prawy' obszar to obszar na prawo od osi OY
szukamy punktu wspólnego dwóch wykresów :
y=2 i y=x
2 −1
czyli: 2=x
2 −1
więc (x−
√3)(x+
√3)=0
jak widać z wykresu, dla naszego obszaru, jest to punkt:
x=
√3 , y=2
x=
√3 − czyli do tego punktu będziemy całkować
patrzymy teraz na wykresy funkcji, która jest wyżej
y=2 jest nad wykresem y=x
2 −1
więc pole 'prawego' obszaru to:
∫
0√3 2−(x
2 −1) dx
3 lut 14:13
Ola: Dziękuje bardzo

w prawdzie robiłam tak samo ale myslałam, że źle robie a tu taka miła
niespodzianka

pozdrawiam i dziekuje
3 lut 15:11